Hagyományteremtő Anna-bál

Temesvár – Régi hagyományt vezetett vissza a temesvári köztudatba a Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet (TEMISZ) és Harmónia Tánccsoportja. Hosszú, évtizedekben mérhető kimaradás után, július 27-én, szombaton bálozókkal telt meg az Ifjúsági Ház Rotunda-csarnoka: közel 140 résztvevő ünnepelt együtt az I. temesvári Anna-bálon.

Az esemény kezdő mozzanataként a szervezők részéről Ilonczai Zsolt TEMISZ-elnök és Metz Rita táncoktató köszöntötték a résztvevőket, majd az Anna-bálok rövid történeti ismertetője következett. Ilonczai Zsolt elmondta: „Örömünkre szolgál, hogy az első balatonfüredi Anna-bálnak temesvári kapcsolódási pontja is van. A hagyomány szerint az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth Fülöp János szervezte 188 évvel ezelőtt leánya, Krisztina tiszteletére, aki a bálon ismerkedett össze jövendőbeli férjével, Kiss Ernő temesvári születésű altábornaggyal, majdani aradi vértanúval”.

A bál nyitányának ünnepi mozzanatát jelentette az Anna-névnapot ünneplők felköszöntése: a Harmónia Tánccsoport táncosai egy szál vörös rózsával kedveskedtek az ünnepelteknek. Folyatatásként ünnepi műsor következett: a Harmónia Tánccoport elegáns angol keringő koreográfiával nyitotta a bált, majd a Metz Norbert és Cordun Cristina versenytáncpáros dinamikus showműsorral szórakoztatta a résztvevőket. Az ünnepi megnyitó záróakkordjaként a Harmónia Tánccsoport táncosai szenvedélyes tangó-koreográfiával adták át a táncteret az ünneplőknek.

A táncparkett szinte végig zsúfolásig megtelt, a Szabó Ferenc és zenekara, a SZINKRON együttes által szolgáltatott változatos, minden korosztály igényeit kielégítő zenének köszönhetően. A „bálok bálján” együtt mulatott idős és fiatal, minden korosztály képviseltette magát a legifjabbaktól a nyugdíjasokig.

A bál fő szervezője, Ilonczai Zsolt a Nyugati Jelennek elmondta: első Anna-bál lévén úgy döntöttek, hogy nem választanak bálkirálynőt, hanem a „bál legdinamikusabb párja” címet ítélik oda annak a párosnak, amely aktív jelenléttel, tánccal leginkább fokozza a bál hangulatát. A szerencsés nyertesek: Szíjjártó Diana és férje, Imre lettek, akik a szervezők ajándékával térhettek haza. Az eseményről nem hiányozhatott a tombola sem: a szerencsés nyertesek minőségi magyar borokkal térhettek haza a Vinum Hungaricum (Tamás Péter) felajánlásával, továbbá két wellnesz üdülés és más értékes nyeremények találtak gazdára. „A rendezvény elérte fő célját, sikerült egy újabb alkalmat teremteni a magyar közösségi élmény megélésére, amely korosztály-független és felemelő, a nyári időszakban, amikor Temesvárról szinte teljességgel hiányoznak a nagyobb magyar vonatkozású rendezvények” – nyilatkozta lapunknak Ilonczai Zsolt.

A szervezők ez úton mondanak köszönetet a magyarországi köszönő és gratuláló levelekért, amelyek a rendezvény szervezése kapcsán eljutottak az Ifjúsági Szervezethez.

A cikk forrása: Nyugati Jelen, 2013. július 31.